De brouwerij

In juni 1983 richtten Peter & Kathleen in hun ouderlijke hoeve een bierrestaurant op, ’t Rusteel. In de begintijd werden er 300 verschillende Belgische bieren geserveerd samen met een stutte en schelle van de zeuge. Al snel werd dit concept in de streek een ware trend.

Begin jaren 1900 was Gullegem nog een gemeente met eigen brouwerij. De kriebels om dit terug waar te maken en de passie voor bier zorgden ervoor dat in 1985 voor het eerst werd gebrouwen. Volgens een aloude legende en de regels van echte saison bieren werd “Netebuk” als eerste van velen geproduceerd.

Ondertussen groeide ’t Rusteel uit tot een verfijnd restaurant met verscheidene evenementen over biergastronomie. Door deze groei was het mogelijk om in 2001 de eerste zelf gebrouwen liters uit testinstallaties te laten vloeien. Zo werd onze onafhankelijke brouwerij ’t Brouwkot geboren!

Nog geen 2 jaar later werd een volledige brouwzaal gekocht met vergisters en lagertanks. De filterkuip kon een beslag filtreren van 700L en de kookketel een 500L. De apparatuur en werkwijze werden ambachtelijk gehandhaafd om met plezier voor de stiel naar buiten te komen.

Door de tijd groeide de ervaring & passie, we wouden dit delen met meer liefhebbers. In 2007 werd de huidige installatie van 1200L ingewijd! We voelden onze mogelijkheden groeien en kwaliteit verbeteren. Dankzij de grote sprong vooruit leek het tijd voor een nieuwe naam. Onze ligging in de Leiestreek en de nabijheid van de historische guldensporenslag maakte het simpel:

Brouwerij Gulden Spoor!

Als zoon van de uitbaters van het restaurant ’t Rusteel groeide ik op in de volledige bierhistorie en studeerde ik af als Biotechnoloog. Ikzelf sta in voor het brouwen, vergistingsproces, bottelen enz. Gezien wij geen massa brouwerij zijn kan ik zowel het papierwerk als de volledige opvolging van onze bieren in de hand houden. Niet te vergeten ook tijdig te proeven!

Sinds 2014 nam ik de voltijdse naam als brouwmeester op mij en was het opnieuw tijd voor verbetering. Naast restaurant ’t Rusteel kwam een stuk grond vrij en zagen dit als een opportuniteit om de ervaring van food & drinks samen te brengen. De installatie verhuisde naar het volledig nieuwe gebouw aangepast aan onze wensen.

Hier waren weer heel wat nieuwe brouwtechnieken mogelijk. De brouwinstallatie kreeg een update en werd omgebouwd tot een halfautomatische brouwzaal. De opslagcapaciteit ging van 60HL naar 380HL! Alle houtgerijpte bieren worden altijd met de hand afgevuld, maar het kent zo zijn limieten. Zo kwam er voor ons vast gamma van bieren een nieuwe automatische bottellijn. De machine doet praktisch alles automatisch en heeft de mogelijkheid om vele formaten flessen aan te kunnen.

Als familiebedrijf houden we het graag transparant, puur en experimenteel. Zo kan u tijdens een rondleiding uw smaakpapillen verrijken met ons assortiment en voor de durvers onze oak aged bieren recht van het vat!

Als je dit alles van dichtbij eens wil zien en misschien wel meemaken aarzel dan niet om een rondleiding te boeken! Geniet van de familiale sfeer en maak er een tof avondje uit van met een lekkere maaltijd in ons restaurant!

Tot binnenkort!

Pieter Koopman